Ce trebuie să știi despre protecția împotriva șocului electric
Șocul electric este momentul în care curentul electric îți trece prin corp, iar dacă acesta este destul de puternic poate să ajungă la inimă provocând leziuni majore. Dacă este un șoc minor, acesta te face să tresari, însă acesta nu te afectează.
Cele mai comune surse de șoc electric includ prize, echipamente electrice și linii de alimentare defecte sau deteriorate. Este important să fim conștienți de aceste surse și să le gestionăm în mod corespunzător.
Cum să te protejezi de șocul electric zi de zi
Există un număr mare de persoane care sunt afectate de șocul electric în fiecare an, acestea neștiind riscului care se supun. Pentru a putea evita șocul electric trebuie să înțelegem factorilor de risc cărora ne expunem.
Factorii de risc sunt:
- Instalarea incorectă a surselor de electricitate.
- Instalațiile defecte care nu sunt verificate și schimbate la timp.
- Cabluri care nu sunt într-o stare bună până la folosirea incorectă a aparatelor.
- Sursele de curent sunt prea puternice.
- Să eviți lucrul cu apa în jurul acestor aparate.
Pentru a te putea proteja de un șoc electric, trebuie să respecți regulile destinate pentru a fi în siguranță. Trebuie ca un electrician în București să se ocupe de montarea acestor aparate și de întreținerea lor. Scurtcircuitul sau supratensiunea se întâmplă în momentul în care nu sunt montate dispozitive pentru protecție și întrerupătoarele de circuit contra supratensiunilor. Acestea necesită o întreținere atentă.
Păstrarea în siguranță a cablurilor și a circuitelor este important. Orice schimbare sau reparație a instalației electrice trebuie să fie efectuată de către un electrician București. Încetează să folosești prelungitoarele, acestea formează situații complicate și periculoase, de unde apare șocul electric.
Ce faci în cazul unui șoc electric
Chiar dacă respecți toate aceste reguli de prevenire a șocului electric, acesta tot se poate întâmpla. Însă, ce este important de știut în cazul în care șocul se întâmplă este cum acționezi și ce faci în situația respectivă.
Sfaturile pe care trebuie să le iei în considerare pentru siguranța ta sau primul lucru care trebuie să-l faci în momentul șocului sunt:
- Siguranța personală – dacă ești doar un privitor în momentul șocului, atunci nu-ți expune propriul corp sursei de curent. Încearcă, cu ajutorul unui material textil sau a oricărui obiect, să desparți persoana afectată de sursa de curent sau să oprești sursa de curent.
- Sună la 112 – nu trage de timp și acționează repede. Dacă există leziuni mari și știi să faci manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, fă-o! Poți salva o viață.
- Ajutorul acordat – până la sosirea ambulanței trebuie să te concentrezi pe persoana rănită. Dacă are arsuri să te asiguri că le acoperi, iar dacă nu respiră să faci manevra RCR.
Este important să fiți familiarizați cu normele și procedurile de siguranță în ceea ce privește electricitatea și să primiți instruire adecvată în privința măsurilor de protecție și intervenție în caz de accident electric. Nu atingeți prize sau echipamente electrice cu mâinile ude sau în medii umede. Apa este un bun conductor al electricității și poate crește riscul de șoc electric. Toate lucrările de instalare și mentenanță trebuie să fie asigurate doar de către electricieni București cu experiență în acest domeniu.